• Vergulden

Vergulden

Wij kunnen verschillende methodes, afhankelijk van het gewenste resultaat en de toepassing, van vergulden met bladgoud, witgoud of bladzilver, onderscheiden. Op onze website www.yourgoldenwall.com vindt u een overzicht van verschillende realisaties doorheen de afgelopen jaren...

Watervergulding

De poliment- of watervergulding is enkel binnenhuis en niet in vochtige ruimtes te gebruiken. Bij deze methode wordt het goud en zilver vastgezet in een poliment. Dit is een bolus met huidenluim dewelke achteraf vochtig wordt gemaakt en op deze wijze kleeft men de blaadjes in het poliment. Hierdoor kan me de blaadjes zeer mooi oppolieren met een agaatsteen. Of het nu gaat om spiegels, kaders, houtsnijwerk of ornamenten, wij weten als geen ander een perfecte balans te vinden tussen de ondergrond, het gebruikte materiaal, en de mate waarin er gepolijst en gepatineerd dient te worden.

Olievergulding

De mixtion- of olievergulding kan zowel voor binnen als buiten worden gebruikt. Hierbij wordt het goud vastgezet in een mixtion. Dit is een soort lijmlaag welke men aanbrengt op het te vergulden stuk. Dit kan bijna elke ondergrond zijn (steen, hout, ijzer, glas, ...) Men kan de vergulding niet oppolieren met een agaatsteen omdat de lijmlaag niet hard genoeg uithardt waardoor het stuk gewreven wordt. Bijgevolg heeft men ook maar één glansgraad.

Slagmetaal

Een alternatief voor vergulden is de afwerking met slagmetaal. Dit is bedoeld voor stukken waar het vooral om de decoratieve waarde gaat, of waarbij een donkerdere patine vereist is. In dit geval wordt er, natuurlijk altijd na overleg, niet met blaadjes goud gewerkt maar met blaadjes koper (of aluminium). Dit ter imitatie van goud (of zilver). Deze dient wel gefixeerd te worden om oxidatie te voorkomen. Met de techniek van het plaatsen van slagmetaal kunnen zeer mooie resultaten bereikt worden welke vaak niet te onderscheiden zijn van goud of zilver. Daarenboven kan men hierdoor ook de materiaalkost en de arbeidsduur verminderen.